Recept za slavski kolač
Recept za slavski kolač
Autor:
Cookie Modle
Slavski kolač predstavlja srce svake slavske trpeze. Ovaj kolaš se peče u čast svetca zaštitnika domaćinstva, a njegova priprema seže duboko u srpsku tradiciju. Priprema slavskog kolača je dugotrajna i zahteva pažnju i strpljenje. U ovom receptu pokazaćemo Vam kako da napravite tradicionalni slavski kolač, a na ovom linku možete pronaći i recept za bele ukrase za slavski kolač koje pravimo našim modlicama
Sastojci
-
1kg mekog brašna TIP-400
-
120ml ulja
-
500ml mlake vode
-
1 kašikica šećera
-
1 kašikica soli
-
25g svežeg kvasca
-
½ kašikice praška za pecivo
Uputstva
Pripremite jednu veću posudu za testo
Uzmite jednu šolju ili manju posudu pa u njoj izmrvite kvasac a zatim dodajte šećer i malo mlake vode
U veću posudu sipajte brašno pa dodajte prašak za pecivo, kvasac, ulje i vodu
Lagano umutite žicom da bi testo bilo vazdušasto i postepeno dodavajte brašno. Mešati dok se sastojci ne sjedine
Kada smesa postane gusta, mesite rukama i dodajte soli. Mesiti dok testo ne postane glatko
Da bi testo naraslo, pokrijte ga providnom folijom i ostavite ga na toplom
Pripremite jednu dublju šerpu, premažite je uljem i pospite brašnom a zatim na dno stavite papir za pečenje
Naraslo testo podelite na 2 dela - jedan veći a jedan srednje veličine.
Veliki komad testa stavite u šerpu i rukama ga rasporedite
Srednji deo podelite na tri jednaka dela i razvucite ga, a zatim ih ostavite dva do tri minuta da odstoje radi lakšeg oblikovanja. Kad odstoje, podelite svaki od tri dela na još tri dela.
Razvucite testo u valjkasti oblik i napravite pletenicu od sva 3 dela. Stavite pletenicu preko testa u šerpu i napravite krug po ivici. Premažite uljem i prekrijte šerpu krpom dok pravite nove 2 pletenice.
Od preostalih 6 delova testa napravite 2 pletenice. Sklonite krpu sa šerpe i napravite krst od pletenica. Svaku pletenicu premažite uljem. Prekrijte šerpu folijom i poklopite da malo odstoji.
Rernu zagrejte na 200°C. Otkrijte šerpu i stavite kolač u rernu da se peče. Prvih 20 minuta kolač se peče na 200°C, a ostatak vremena na 180°C. Ukupno vreme pečenja je oko 45 minuta.
Izvadite slavski kolač iz rerne. Dok je kolač topao, premažite ga uljem i ostavite da se ohladi. Ovo će slavskom kolaču dati sjaj.
Ukrasite kolač ukrasima koje ste prethodno napravili - modlice za slavski kolač koje će Vam olakšati posao možete kupiti na našem sajtu, a recept za savršeno bele ukrase za slavski kolač takodje možete pronaći na našem sajtu u rubrici ‘Recepti’.